Orion lesmethode

 

24-08-2023

“Als je later succesvol wilt werken dan is het belangrijk dat je iets doet wat je leuk vindt en iets dat goed bij je past.”

Zo beginnen de werkboeken van Orions Loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB).

En ik vind het dus leuk om deze schoolboeken vorm te geven en te illustreren! Terwijl, bij mij op school vroeger was er niet zo’n lesmethode. Ik kwam er een beetje per ongeluk achter wat ik leuk vond, toen ik zou blijven zitten in havo 4, en een vriendin van mijn zus vroeg of háár opleiding misschien iets voor mij was?

Het Nimeto, een creatieve MBO in Utrecht, was een schot in de roos! Na die opleiding wist ik precies wat ik níet wilde. Ik wilde, na een stage ‘belettering’ bij een standbouwbedrijf, niet nog meer beurzen beletteren. Wel was ik heel blij met het afscheidscadeautje van dat bedrijf: een mega groot KunstRAI affiche ontworpen door Anthon Beeke. En een half jaar later wilde ik ook niet meer als etaleur een warenhuis van boven tot onder in kerstvalentijnpasen- of moederdagdecoratie hijsen. Ik heb er stropdassen door leren strikken (mij niet meer bellen nou) en er een V&D-servies aan over gehouden, maar niet het idee dat ik dat de rest van mijn leven ging doen.

Gelukkig waren er ook vakken waar ik wel van aan ging. Dus na 4 jaar was ik een diploma, een affiche en een servies rijker, én wist ik dat ik naar de kunstacademie wilde om grafisch ontwerper te worden.

Een stuk omslachtiger route dan deze mooie lesmethode, ontwikkeld door dr. Guusje Tavecchio en Christine van Buul- Stams. Volgende week beginnen de Amsterdamse scholen weer, en ligt werkboek 2a inclusief docentenhandleiding te shinen in de klassen van Orion!

Orion biedt openbaar speciaal primair en voortgezet onderwijs in Amsterdam op 9 scholen, aan leerlingen (van 4 tot 20 jaar) met verstandelijke en/of lichamelijke beperkingen of een chronische ziekte en leerlingen met psychiatrische, psychische en/of gedragsproblemen.